Frederiksborg Slot - Den flotteste restaurering som ingen kan se

370 fredede og bevaringsværdige vinduesrammer på Frederiksborg Slot skal restaureres. Ikke skiftes ud, men restaureres. Alt bliver ved hjælp af gamle håndværksmæssige dyder og kompetencer nænsomt skilt ad, og kun det allermest nødvendige udskiftes. Som på alle andre opgaver MVZ løser på bevaringsværdige slotte og ejendomme, handler det om at udskifte og ændre så lidt som muligt.

Det er vores lærling William, der sammen med tømrersvend Michael Stofberg Hansen, bruger sommeren på projektet med snedkereftergang i forbindelse med restaurering af de 370 vinduesrammer.  

”Vinduesrammerne hægtes af, og derefter afdækker vi huset. Vi gør det selv og på vores egen måde, så vi kan arbejde indefra”, siger tømrersvend Michael Stofberg Hansen, eller bare Michael SH. ”På den måde kan karmene nemlig males på trods af afdækningen”.

Unik erfaring med bevaringsværdige bygninger

MVZ’s medarbejdere besidder en unik erfaring og bliver derfor ofte hyret til håndværksmæssigt krævende opgaver. For Michael SH’s vedkommende er den erfaring hentet, siden han i 1987 begyndte som tømrerlærling hos Mogens V. Zeltner A/S. Og så selvfølgelig gennem opgaver på for eksempel Amalienborg, Christiansborg, Kronborg og Frederiksborg Slot.

”Det er tit opgaver, der er enormt spændende, men også er meget svære at lave og kræver en masse erfaring. Det er ikke noget, man bare kan komme ind fra gaden og lave”, siger Michael SH og fortsætter: ”For eksempel som nu på Frederiksborg Slot når der skal ordnes vinduesrammer”.

I næsten 125 år har vi i MVZ bidraget med vores håndværk og færdigheder til opførelse og restaurering af bygninger, som i dag er klassikere i dansk byggetradition. Bygningsværker som Christiansborg, Amalienborg og Frederiksborg Slot. Nå ja, og rutchebanen i Tivoli. Bygninger, som besøges af kulturinteresserede fra ind- og udland.

Værksted i Kongestalden

Når vinduesrammerne er pillet ned, køres de  til det midlertidige værksted, som MVZ har sat op i slottets ”Kongestald”.

”Her tjekker vi vinduesrammerne for, om noget skal udskiftes. Er der et stykke i for eksempel bundrammen, der skal skiftes, så registrerer vi det og sender det til arkitekten. Vi kan ikke bare gå i gang med at reparere. Vinduesrammerne er jo ligesom alt andet på slottet fredet, så arkitekten skal godkende alle reparationer,” siger Michael SH.

 Udskift så lidt som muligt

Når godkendelsen er på plads, kan William og Michael SH gå i gang. Havde det været et parcelhus, var der formentlig bare blevet sat en ny vinduesramme i, men her er opgaven at skifte så lidt som muligt.

 Micheal SH fortæller: ”Derfor kan vi heller ikke bare tage en stiksav og fjerne et stykke af bundrammen. Vi er nødt til ganske forsigtigt at skille vinduet ad med små stemmejern, en træhammer og tålmodighed, og på den måde få løsnet for eksempel bundrammen. Når vi har gjort det, kan vi meget præcist se, hvor meget af træet, vi er nødt til at skifte”.

 Lyt, lær og bliv bedre

MVZ lever af dygtige medarbejdere, og dem kan man ikke altid bare gå ud på gaden og hente. Derfor er muligheden for at udvikle sig til at blive en dygtig tømrer eller snedker og få større og mere krævende opgaver, mere ansvar osv., en væsentlig del af at arbejde for den mere end 100 år gamle virksomhed.

Det er et billede, som Michael SH nemt kan genkende. ”Vi får lov at lære, men vi får også lov til at arbejde selvstændigt, tage ansvar og selv tilrettelægge arbejdet. Faktisk er der dage med opgaver, der er så spændende, at man næsten kan ærgre sig over, at det bliver fyraften. Men også kun næsten”.

 

Passende træ

Næste skridt er så at finde et passende stykke træ. Her nytter det ikke noget at køre ned til den nærmeste Silvan. Der er altid nemlig meget præcise beskrivelser af, hvilken slags træ, der skal bruges. Det gælder selvfølgelig hvilken træsort, men det kan også være, at det skal komme fra Sverige, være fældet for mindst 50 år siden eller noget andet.

Til gengæld lover Michael SH, at snedkerarbejdet holder virkelig længe. Måske ikke i 100 år, siger han ”men mindst i 50 år”.

Utætte blyindfattede ruder

Vinduerne på Frederiksborg Slot er med blyindfattede ruder, og sådan nogle er ikke altid tætte. Men har man erfaringen, kan man forsigtigt tromme på dem med en finger, og så kan man høre, om der er utætheder. Er der det, så er det glarmesterens tur til at komme forbi med ymerkit, noget specielt rødt kit til blyindfattede vinduer.

 ”Når rammerne er færdige hos glarmesteren, vasker maleren dem forsigtigt af og giver dem olie. Først herefter hænges rammerne på plads igen”, siger Michael SH. ”De er alle sammen blevet omhyggeligt nummereret og registreret, da vi pillede dem ned, så vi er sikre på, at de kommer tilbage på deres gamle plads”.

Herefter kommer maleren og giver dem en forsigtig vask og noget udvendig olie.

Dét er godt håndværk

Efter mere end 100 år er det stadig en dyb respekt for fagets traditioner tilpasset nutidens teknologier, som MVZ bygger på. Resultatet af det er, at medarbejderne altid ser renoverings- og restaureringsprojekterne som muligheder for at skabe løsninger af højeste kvalitet. Eller som Michael SH udtrykker det: ”Det er altså en god fornemmelse at gå forbi en af bygningerne og pege på fx vinduerne og tænke: Det har jeg lavet, og der er ingen der kan se, de er restaurerede. Dét synes jeg, er godt håndværk”.

  

Se vores ledige stillinger her:

Tømrer/Snedker

Servicesnedker/Tømrer